Pogosta vprašanja in odgovori o domenah

Domene - FAQ

Kaj je domena?

Domena je naslov na spletu, prek katerega dostopamo do posamezne spletne strani. Sestavljena je iz domenskega imena in domenske končnice, omenjena dela pa loči pika. Domeno uporabljamo tudi za namene elektronske pošte.

Če vas zanima več, si preberite članek: Kaj je domena?

Katere domenske končnice poznamo?

Končni del domene predstavlja domenska končnica. Poznamo generične in države domenske končnice. Ločimo jih povsem enostavno, saj so državne končnice sestavljene iz zgolj dveh črk, medtem ko imajo generične tri črke ali več.

Imate težave z izbiro ustrezne domenske končnice? Preberite članek: Kako izbrati domensko končnico?

Kaj moram upoštevati pri izbiri imena domene?

Običajno je izbrati dobro domensko ime precej težje kot izbrati ustrezno domensko končnico. Največkrat je težava v tem, da je domena že registrirana. Sicer pa mora biti domena čim krajša, nakazovati mora na vsebinsko plat strani oz. na podjetje ali blagovno znamko, v kolikor gre za poslovno stran. Prav tako mora biti takšna, da si jo obiskovalci čim hitreje zapomnijo.

Več o izbiri imena domena boste našli v članku: Glavnih 5 nasvetov za izbiro imena domene

Kako pridem do svoje domene?

Postopek, prek katerega lahko za izbrano časovno obdobje zakupite domeno, se imenuje registracija domene. Opravite jo pri registrarju domen, sam postopek pa še zdaleč ni zahteven. Precej težje je izbrati dobro ime, medtem ko registracijo domene na spletni strani registrarja lahko izvedete v le nekaj minutah.

Če vas zanima več o registraciji domene ali če potrebujete bolj nazorno pomoč, si preberite članek: Registracija domene – prvi korak do spletnega uspeha

Za koliko časa lahko registriram domeno?

Nacionalno domeno, z vsem dobro poznano končnico .si, je možno registrirati za obdobje od 1 do 5 let, medtem ko je .com, .net in druge popularne vrhnje domene možno registrirati za obdobje od 1 do 10 let. V kolikor želite domeno še naprej uporabljati, pa jo morate pravočasno podaljšati.

Več o podaljšanju domene si preberite tukaj: Zakaj ne smete pozabiti na podaljšanje domene?

Kako preverim, če je domena na voljo za registracijo?

Na spletu obstajajo številna orodja za preverjanje prostosti domen. Takšno orodje označujemo z angleško besedo WHOIS. Gre za vmesnik, v katerega vtipkamo domeno, nato pa dobimo informacije o sami domeni ter njenem nosilcu. Obstaja tudi WHOIS zaščita, s katero lahko nosilec zakrije svoje podatke.

Več o preverjanju prostosti domene boste našli v članku: Preveri domeno – kje in kako?