Glavnih 5 nasvetov za izbiro imena domene

Izbira imena domene

Domena je sestavljena iz imena domene in domenske končnice. Izbira imena domene je proces, ki mu je potrebno nameniti dovolj časa. Nikar se ne odločite prehitro, saj se vam lahko kaj hitro pripeti, da boste odločitev kasneje obžalovali. Da bo izbira kar najboljša, si oglejte 5 koristnih nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri izbiri imena domene.

1. Ker si je dolga imena domen težko zapomniti, raje registrirajte domeno, ki ne vsebuje več kot 10 znakov. S tem boste vplivali na večjo stopnjo ponovnih obiskov, saj bo marsikdo, ki bo opazil vašo spletno stran, kasneje kar direktno v URL vrstico vtipkal ime domene. Poleg tega jo bo mnogo lažje sporočil svojemu znancu ali prijatelju – tako ustno kot pisno.

2. Če se le da, se izognite številkam in minusom v imenu domene. Ne le, da takšna domena že na pogled ne izgleda najbolje, vedeti morate tudi, da boste njeno ime precej težje povedali po telefonu. Zamislite si, da ste v etru, poslušalce pa želite povabiti na svoji spletno stran z naslovom s5-ti.si. Najverjetneje bo kar izziv, kajne?

3. V zadnjem času so se pričele pojavljati tudi domene s šumniki, katerih registracijo vam odsvetujemo. Poleg tega, da so uporabniki svetovnega spleta navajeni na vpisovanje imen domen brez šumnikov, morate tudi vedeti, da boste zaradi različnih konfiguracij strežnikov lahko naleteli na težave s prejemanjem ter pošiljanjem elektronskih sporočil.

E-poštna sporočila

4. Če imate podjetje in bi radi imeli poslovno spletno stran, je vsekakor dobra ideja, da je ime domene enako imenu podjetja ali blagovne znamke. S tem si lahko na dolgi rok zgradite dobro in prepoznavno ime, ki si ga bodo uporabniki spleta zapomnili in se brez uporabe spletnih iskalnikov vračali na vašo stran.

5. V kolikor najdete dobro prosto domeno, se ne pozabite pozanimati, če ne boste z njeno registracijo kršili avtorskih pravic. Če gre za registrirano blagovno znamko ali celo ime podjetja, lahko lastnik le-tega zahteva umik strani in odkup domene, v najslabšem primeru pa vas lahko doleti celo kazen.