3 vrste brezplačnega spletnega gostovanja

Brezplačno spletno gostovanje

Vsak, ki se želi predstaviti na spletu, ima za to na voljo različne možnosti. Nekatere so plačljive, druge brezplačne. Za katero se je najbolje odločiti, je odvisno od konkretne situacije, vsekakor pa v splošnem velja, da imajo brezplačne rešitve določene slabosti – njihov obseg pa je zopet odvisen od primera do primera.

V tokratnem članku vam bomo predstavili 3 vrste brezplačnega spletnega gostovanja, v primeru dveh boste morali imeti registrirano domeno, v enem primeru pa lastne domene sploh ne boste potrebovali. Pa si najprej poglejmo primer, pri katerem domena ni potrebna.

1. Gostovanje na poddomeni spletišča

Na spletu je moč najti veliko število spletnih mest, ki omogočajo postavitev lastne spletne strani ali bloga na poddomeni. Takšne strani imenujemo ‘Web 2.0 strani’. V večini primerov je tako, da si izberete uporabniško ime, geslo in email, poleg tega pa še ime spletne strani, ki predstavlja poddomeno na spletišču. Če boste npr. izbrali ime spletne strani ‘Nalepke’, bo vaša stran dosegljiva prek URL naslova nalepke.imespletisca.com. Takšno gostovanje je sicer brezplačno, vendar pa nikoli ne veste, kdaj bo vaša stran preprosto izginila. Poleg tega nimate nadzora nad datotekami in podatkovnimi bazami strežnika, zato ne morete narediti varnostne kopije. Pogosto se tudi zgodi, da se na strani prikazujejo nadležni oglasi, na katere nimate vpliva.

Več o tem, zakaj se je dobro izogniti brezplačnemu spletnemu gostovanju, si preberite v tem prispevku.

2. Gostovanje lastne domene pri brezplačnem ponudniku

Ta možnost je že nekoliko boljša, saj imate lastno domeno. To pomeni, da si izberete naslov spletne strani, npr. nalepke.com. Ena izmed glavnih slabosti je lokacija strežnika, saj se ta verjetno nahaja v tujini, morda v ZDA ali Indiji, kar vpliva na hitrost nalaganja strani obiskovalcem. Če so le-ti iz ZDA oz. Indije, je to v redu, če pa ciljate na obiskovalce iz Slovenije, je takšna rešitev vsekakor slaba, saj nihče ne mara brskati po počasni strani. Pri nekaterih ponudnikih imate FTP dostop, spet pri drugih ne. Če se boste odločili za to možnost, se vsekakor dobro pozanimajte, kaj boste dobili.

3. Gostovanje lastne domene za testno obdobje

Večina ponudnikov spletnega gostovanja vam omogoča, da preizkusite njihovo storitev za obdobje enega meseca – brezplačno. Čeprav v tem primeru torej ne gre za brezplačno gostovanje za daljše obdobje, pa je prav ta rešitev po našem mnenju najboljša. Zavedati se morate, da brezplačno ne boste dobili kakovostne storitve (velja za 1. in 2. primer), saj mora tudi ponudnik gostovanja pokriti določene stroške. Preizkusite nekaj ponudnikov spletnega gostovanja (priporočamo ponudnika Prasicek.si), preverite odzivnost njihovih strežnikov in zanesljivost podporne službe ter vse funkcije, ki jih nudi paket gostovanja. In če boste s storitvijo zadovoljni, bo zakup gostovanja vsekakor pravi korak na poti do uspeha na spletu.