Koliko stane SSL certifikat?

Koliko stane SSL certifikat?

Najprej povejmo nekaj malega o tem, kaj SSL certifikat sploh je. SSL, ali po angleško Secure Sockets Layer, je protokol kriptografiranja, ki poskrbi za to, da so izmenjani podatki med obiskovalcem in spletno stranjo tajni in neberljivi tretjim osebam, ki bi utegnile prežati na pomembne podatke.

Prav zato je SSL certifikat praktično nujen za vse spletne trgovine in spletne strani, ki operirajo z občutljivimi podatki, kot so; številke kartic, tekočih računov in podobno. SSL je postal celo tako zelo pomemben del spletne strani, da spletni iskalnik Google strani brez certifikata prikazuje kot strani, ki niso varne. To pa nikakor ni dobro za obisk, kot tudi ne s stališča spletne optimizacije.

In koliko stane takšen SSL certifikat?

Na tem mestu povejmo, da ne obstaja zgolj ena vrsta SSL certifikata, pač pa je teh več. Razlikujejo se predvsem v tem, kako visoko stopnjo varnosti nudijo, kar pa pomeni tudi določene razlike v ceni. Morda tega niste vedeli, a na svojo spletno stran lahko namestite tudi povsem brezplačen SSL certifikat. To se načeloma ne priporoča, a če ga imate namen vseeno namestiti, potem naj bo to zgolj na spletnih straneh, ki ne pobirajo občutljivih podatkov svojih uporabnikov in so zgolj informacijskega značaja.

Navadno boste morali za namestitev brezplačnega SSL certifikata poskrbeti sami, njegova veljavnost je omejena na nekaj mesecev ali pol leta, ne ponuja pa nikakršnega zavarovanja ali garancije v primeru izgubljenih podatkov. Če boste sami nameščali SSL certifikat, nikar ne pozabite na ustrezno preusmeritev povezav strani, saj se bo po novem vaša domena pričela s https in ne več s http.

Najcenejši SSL certifikat

Ker je pri tej temi, tako kot povsod drugje, pomembna tudi cena, povejmo, da se najcenejši in zaupanja vreden SSL certifikat imenuje DV SSL ali domenski certifikat. Gre za splošen certifikat, pri katerem se preveri zgolj lastništvo domene, stopnjo zaupanja pa lahko ocenimo kot splošno.

SSL certifikat

Navadno se uporablja za bloge in enostavnejše spletne strani, na katerih ne poteka pobiranje občutljivih podatkov s strani uporabnikov. V okencu brskalnika bo takšna spletna stran označena kot varna in Google jo bo imel precej raje kot sicer. Takšen domenski certifikat vam je na voljo že za slabih 20 €.

Poslovni SSL certifikat

Ko govorimo o poslovnih SSL certifikatih ali (OV SSL), povejmo, da gre za certifikat katerega stopnja varnosti je ocenjena na visoko. Posebnost tega certifikata je, da poleg domenske verifikacije s strani izdajatelja certifikata, sledi še preverba samega podjetja, ki certifikat kupuje.

V primeru, da podjetje za svojo poslovno spletno stran potrebuje SSL certifikat, se priporoča za nakup poslovni ali razširjeni (EV SSL) certifikat, ki pa je hkrati tudi najdražji.

Koliko stanejo najdražji SSL certifikati?

Med najdražje SSL certifikate štejemo tako imenovane wildcard in multi-domain različice prej omenjenih certifikatov. Ti stanejo tudi nekaj sto pa vse do cca 600 €, in nudijo najboljšo možno zaščito ter precejšnjo finančno garancijo v primeru vdora in povzročene škode. Dodajmo še, da pri EV SSL, wildcard ne obstaja.