3 lastnosti VPS gostovanja

VPS gostovanje

VPS gostovanje ali Virtual Private Server je opcija gostovanja za večja podjetja ali posameznike z več spletnimi stranmi. Po VPS gostovanjih navadno posežejo spletne agencije, ki že imajo večje število strank oziroma imajo to v planu.

VPS gostovanje je dražje od deljenega, kar seveda ni nenavadno, saj gre dejansko za najem svojega »kosa« strežnika. To pomeni, da boste imeli znotraj strežnika v lasti svoj privatni strežnik z vnaprej določenimi strežniškimi kapacitetami in zmogljivostmi.

1. Zakup strežnika znotraj strežnika

Vam VPS gostovanje in vse, kar smo o njem napisali do zdaj, zveni zapleteno? Naj vam razložimo. Na fizičnem serverju pri ponudniku gostovanja boste zakupili svoj prostor, ki bo na virtualen način postal vaš osebni strežnik. Tako boste povsem neodvisni od preostalih paketov gostovanj, ki se bodo nahajali na istem strežniku.

Na svoj virtualni strežnik boste lahko nalagali svojo programsko opremo in ga nastavljali po lastnih željah. Ker si virtualnega strežnika ne boste delili z drugimi, boste vedno deležni zakupljenega prostora in hitrosti prenosa.

2. Najugodnejša varianta »lastnega« strežnika

V primerjavi z zakupom namenskega gostovanja bo VPS gostovanje precej prijaznejše do vašega žepa. Pri namenskem gostovanju je potrebno zakupiti celoten (fizični) strežnik in poskrbeti za njegovo delovanje. Torej, poskrbeti je treba za programsko opremo, zagotoviti prenos podatkov in pravilno delovanje samega strežnika. Če nimate dovolj znanja s tega področja, boste potrebovali IT strokovnjaka, ki pa seveda spet stane.

Pri VPS gostovanju pa so te zadeve nekoliko ugodnejše. Odpade tudi visok strošek za električno energijo. Fizični strežnik je v lasti ponudnika gostovanja, zato je ta strošek na njegovi strani. Je pa prav tako potrebno imeti nekaj IT znanja okoli samih nastavitev in nalaganja programske opreme, razen če se odločite za vzdrževano VPS gostovanje, ki pa je seveda dražje.

3. Slabost – odvisnost od fizičnega strežnika

Tako kot povsod drugje ima tudi VPS gostovanje določene prednosti in slabosti. Največja slabost je odvisnost od samega fizičnega strežnika. Če bo šlo karkoli narobe s strežnikom, na katerem imate zakupljen lasten virtualni prostor, se bo to odrazilo tudi pri vas.

Pred najemom gostovanja si torej zastavite ustrezna vprašanja in ugotovite, kateri način spletnega gostovanja je pravi za vas. Kaj potrebujete, brez česa ne morete in koliko si lahko privoščite. Svetujemo vam, da se z vprašanji obrnete kar neposredno na ponudnika gostovanja, ki vam bo znal najbolje razložiti, kateri tip gostovanja je za vas najustreznejši.