Želena domena je zasedena, kaj pa zdaj?

Domena je zasedena

Našli ste popolno domeno, ko pa ste jo želeli registrirati, ste ugotovili, da je že zasedena. Kaj lahko naredite? Kontaktirajte trenutnega lastnika želene domene in preverite, ali vam jo je pripravljen prodati. V večini primerov boste naleteli na negativen odgovor, ali pa se pripravite na visok finančni vložek. Alternativo predstavlja registracija druge domene. Kako izbrati pravo domeno, vam predstavimo v tokratni objavi.

Zakaj morate biti izbirčni?

Izbira ustrezne domene je včasih pomembna prav tako, kot na primer izbira lokacije poslovalnice vašega podjetja, saj lahko odloča o tem, ali boste poslovali uspešno ali ne. Povedano drugače, odlična domena bo odlično vplivala na vaš spletni posel. Pri izbiri domene zato upoštevajte naslednje štiri dejavnike.

1. Enostavnost

Domena mora biti enostavna in hitro zapomljiva. To pomeni, da jo lahko hitro zapišete in da če jo sogovorniku poveste po telefonu, si jo bo ta hitro zapomnil.

2. Blagovna znamka

Pomembno je, da izberete ime domene, ki je povezano z vašo blagovno znamko. Ne glede na to, ali že imate prepoznavno znamko ali jo šele gradite, le-to uporabite tudi pri izbiri domene.

3. Povezljivost z družbenimi omrežji

Poleg spletne strani morate biti prisotni še na družbenih omrežjih. Ko boste registrirali domeno, naj njeno ime postane tudi del družbenih omrežij, na primer: moja-znamka.si naj bo na Facebooku – facebook.com/moja-znamka, Twitter račun naj bo @moja-znamka itn.

4. Različne kombinacije

Kot smo napisali že na začetku prispevka, se lahko zgodi, da je vaša želena domena že zasedena. Ko dobite idejo o svoji idealni domeni, pripravite še nekaj njenih različic, da boste pripravljeni v primeru tega scenarija. Na tem mestu velja poudarjati, da je registriranih že več kot 120 milijonov domen s končnico .COM. Če ima vaša idealna domena to končnico in je že zasedena, uporabite katero drugo generično, nacionalno ali tematsko domeno. Več o izbiri prave domenske končnice smo pisali že v objavi Prednosti izbire ustrezne domenske končnice.

Domenske končnice

V pomoč pri izbiri ustrezne domene vam bo tudi generator imen domen domainscope.com.

Štirje načini za izbiro proste domene

Če je vaša želena domena zasedena (na primer moja-znamka.si), obstajajo vsaj štirje načini, da poiščete ustrezno domeno, ki je še prosta.

  1. Za primer vzemimo, da je ime vašega podjetja Vrtnarstvo Vrtnica. Predpostavimo, da je domena vrtnarstvo-vrtnica.si že zasedena. V tem primeru izberete vrtnica.si.
  2. Dodajte še eno besedo, v našem primeru vrtnarski-center-vrtnica.si, ali pa uporabite drugačno zaporedje teh besed.
  3. Če nič od tega ni na voljo, dodajte lokacijo svojega podjetja, na primer vrtnica-ljubljana.si.
  4. Kot smo že zapisali, pa vam izbiro lahko olajša domenska končnica. Registrirate lahko domeno vrtnarstvo-vrtnica s končnico .com, .net, .shop ali izberete katero drugo končnico. Na voljo jih imate več kot 1.200!

Pri izbiri domene pa pazite, da ne kršite pravil blagovnih znamk, tako na primer ne morete registrirati domene coca-cola.shop, ker niste lastnik te blagovne znamke.

Kje preveriti in kupiti domeno?

Na izbiro imate številne tuje in slovenske ponudnike. Ob obisku spletne strani izbranega ponudnika v iskalno okno vpišite želeno domeno in takoj boste dobili odgovor, ali je ta prosta. Priporočamo vam ponudnika NEOSERV, ki ponuja več kot 670 domenskih končnic, obenem pa nudi tudi garancijo najnižje cene v Sloveniji.