Prednosti izbire ustrezne domenske končnice

Izbira domenske končnice

Pri registraciji spletne domene večji del svojega razmisleka posvetimo prvemu delu, torej »imenu« strani, pogosto pa zanemarimo drugi del – domensko končnico. Večinoma se z njo ukvarjamo le takrat, ko je izbrana domena s končnico .si ali .com že zasedena ter iščemo alternativno rešitev. Vendar pa je potrebno končnico izbrati premišljeno. Ta ni zgolj nepomemben dodatek, s katerim ustrežemo pravilom, temveč ima velik pomen tudi za uspešnost naše spletne strani.

Razlaga domenskih končnic

Končnica .si velja za našo nacionalno končnico in označuje stran, namenjeno slovenskim uporabnikom, torej stran, katere vsebina je v slovenskem jeziku. Običajno označuje komercialno stran. Uporabniki iz Slovenije takoj vedo, da je vsebina namenjena prav njim, da vsebuje za našo državo relevantne informacije in ponudbo. Razen v primeru, da je v iskalniku z nastavitvami poskrbljeno, da se enakovredno obravnava tudi tuje končnice, se .si pri nas uvršča najvišje.

Končnica .com je generična in predstavlja kar polovico vseh registriranih strani. Tudi ta označuje komercialno stran, običajno pa se pričakuje vsebina v angleškem jeziku, čeprav to ni nujno. V angleško govorečih okoljih se pogosto uporablja namesto nacionalne končnice, na primer namesto .us in .uk. Je končnica, ki jo uporabniki največkrat vtipkajo avtomatično, kadar ne iščejo s pomočjo iskalnika.

Z domeno .org se pogosto postavljajo strani, ki predstavljajo organizacije ali institucije, te pa so lahko tako neprofitne kot profitne – česar marsikdo ne ve. Izberite jo, če želite ustvariti vtis, da ste neprofitni ali delujete v splošnem interesu.

Med najbolj znane domenske končnice spada tudi .net, ki kaže na to, da gre za vsebino, povezano z informacijsko tehnologijo ali digitalnim svetom. Kadar .si ali .com nista prosti, je .net odlična izbira, če se ukvarjate s sodobnimi in spletnimi storitvami.

Želite ljudi predvsem informirati in osveščati? Potem vam bo prišla prav končnica .info. Uporablja se predvsem za specifične informacije o posamezni temi, ne pa na splošno, na primer za splošne medije.

Kaj pa evropska končnica .eu? Ta je večinoma priljubljena pri informativnih straneh o Evropi, ne pa toliko kot domenska končnica, ki bi označevala, da gre za komercialno stran, namenjeno vsej Evropi. Težava je že v tem, da Evropa predstavlja veliko narodov in s tem tudi veliko kultur ter jezikov.

Če imate posel, bi se lahko odločili tudi za .biz, vendar se to priporoča zgolj za strani, ki govorijo o poslu. Specifična dejavnost z domeno .biz pa se ne obnese najbolje, saj daje slutiti, da je v ozadju »biznis« – stran je namenjena le poslu in ničemur drugemu, torej želi le dobiček.

Psihološki učinek domenskih končnic

Načeloma imajo domenske končnice na optimizacijo manjši učinek, kot menimo, imajo pa velik psihološki vpliv. Uporabniki iz Slovenije .si najpogosteje povezujejo s komercialnimi stranmi v slovenščini, medtem ko »eksotične« končnice smatrajo za manj zaupanja vredne ali celo nevarne. Pri splošnih končnicah .com, .net, .org ali .info s tem ni težav, pogosteje pa se jim poraja vprašanje, kdo stoji za takšno spletno stranjo – zasebno podjetje ali državna institucija, nekdo »domač« ali nekdo »tuj«.