Domenski spor: Ta domena bi morala biti moja!

Domenski spor

Razlogov, da nekdo registrira domeno, ki mu po pravnem redu ne pripada, je več. Pri posameznikih in manjših podjetjih gre pogosto za napako, ki jo povzroči nevednost in nepoznavanje avtorskega prava.

Neprimerno lastništvo domene je lahko posledica prenosa posameznih pooblastil in aktivnosti, na primer takrat, ko neka blagovna znamka zamenja svojega predstavnika ali uvoznika. Prav tako pa so kršitve pogosto namenske, z zavedanjem kršitve, a z mislijo na zaslužek – nekdo registrira domeno z namenom, da bo z njo zaradi koriščenja pravice drugih pridobil dobiček.

Kaj torej storiti, če želite registrirati domeno, do katere imate pravico zgolj vi, pa jo že uporablja nekdo drug? Kaj v primeru, da nekdo registrira domeno, ki sicer ni v vaši lasti, a se okorišča na račun vaše blagovne znamke?

Domenski spor potrebuje trdno osnovo

Domenskega spora ne morete sprožiti, kadar se domena nanaša na povsem splošne stvari. Če imate spletno stran recepti.si, se ne morete pritožiti čez nekoga, ki je registriral domeno recepti.com. To lahko zgolj preprečite vnaprej, tako da zakupite domene z izrazom recepti in množico končnic.

Povsem drugače je pri imenih podjetij in blagovnih znamk. Če boste hoteli za svojo stran z recepti uporabiti domeno masterchef.si, vam je brez dokazil, da ste do tega upravičeni, ne bodo registrirali, saj gre za blagovno znamko.

Marsikdo se v želji po okoriščanju znajde in registrira domeno z generično končnico pri registrarju v kakšni manj pravno urejeni državi, vendar lahko upravičenec do domene v tem primeru vloži spor oziroma zahtevo za presojo uporabe. Preveri se, kdo je lastnik podjetja ali blagovne znamke, ali ima lastnik strani od njega kakršno koli dovoljenje, ali je do uporabe domene upravičen iz kakršnega koli drugega razloga. Ni namreč nenavadno, da bi se podjetje z istim imenom pojavljalo na primer v Angliji in Indiji, ne da bi se za to sploh vedelo.

Eden nazornih primerov je na primer pevka Katy Perry, ki se je razburila nad uporabo domene s svojim imenom v Avstraliji, nakar se je izkazalo, da se avstralska oblikovalka, ki je domeno registrirala, tudi sama imenuje Katy Perry. Pri pevki pa je to le umetniško ime, medtem ko je njeno rojstno ime Katheryn Elizabeth Hudson. Vsak sum na zlorabo torej ni nujno kršitev.

Kako ravnati ob domenskem sporu?

Če trenutni nosilec domene krši pravice, ki se nanašajo na blagovno znamko, osebno ime, geografsko označbo in podobno, se lahko odločite za domenski spor. To lahko storite vselej, ko je domena enaka ali zamenljivo podobna vaši znamki ali podjetju (glede na sodni register), uporablja vaše osebno ime, neupravičeno geografsko zaščiteno ime, kadar se uporablja z namenom škodovanja, ali pa nosilec domene nima nobenega pravno priznanega interesa do nje.

V primeru domene s končnico .si sprožite tako imenovani ARDS postopek pri nacionalnem registru za .si domeno (informacije na register.si). Po pritožbi nosilec domene poda svoj odgovor, nakar neodvisno razsodišče razsodi, kako je z upravičenostjo uporabe. Celoten postopek traja do 60 dni. Seveda se lahko pritožnik in nosilec domene tudi pogodita in tako rešita spor.

Prakse je pri nas kar nekaj, saj so se spori pojavili glede svea.si, century21.si, lady.si, nescafe.si, prehrana.si, victoriassecret.si, telekomslovenije.si …