Spoznajte domeno .tk

Domena .tk

Si želite domensko končnico, ki bo izstopala, hkrati pa bo tudi glede možnosti uporabe nekoliko drugačna? Eno izmed možnosti predstavlja domena .tk, ki jo mnogi uporabljajo predvsem v času razvijanja raznih projektov, ki ne prinašajo zaslužka, ali pa takrat, kadar imajo večje število spletnih strani in za registracije domen ne želijo nameniti veliko sredstev. Zakaj govorimo o sredstvih? Ker je lahko registracija domene s končnico .tk brezplačna, zaradi česar je vsekakor zelo zanimiva.

Zakaj .tk?

Končnica .tk je sicer lokalna oziroma se nanaša na izbrano geografsko področje, vendar to ne izkorišča danih možnosti. Zapis TK namreč predstavlja otoško državico Tokelau, ki spada pod Novo Zelandijo.

Gre za tri koralne atole, ki imajo manj kot 1.500 prebivalcev – to pa seveda pomeni, da je na voljo veliko prostih domen, saj jih ta peščica prebivalcev ne zaseda. Prosta imena pa vedno privabijo tiste, ki si želijo domeno z zanimivim imenom, pa četudi je končnica nekoliko bolj eksotična.

Kakšna so pravila za registracijo domene.tk?

Pri dolžini glavnega dela domene ste omejeni med tremi in 63 znaki, ki so lahko črke in številke, prav tako pa tudi minus oziroma pomišljaj. Domeno .tk lahko registrirate za obdobje od enega do pet let ali za devet let, pri tem pa niste omejeni s številom – registrirate jih lahko, kolikor hočete.

Kdaj je domena .tk brezplačna?

Kadar imate manjše število spletnih strani, je strošek registracije običajno zanemarljiv, marsikdaj pa pride prav, da je registracija domene brezplačna. To vam nudi prav .tk, vendar veljajo za brezplačno uporabo posebna določila, ki niso vsem po godu. Kaj je značilno za brezplačne .tk domene?

Spletno stran oziroma njene vsebine na domeni .tk so vaša lastnina, domena pa ne in si jo zgolj »izposodite« za uporabo, uradno pa je njen lastnik vrhovni registrar. To pomeni, da domene ne morete prodati oziroma prodati spletne strani z domeno vred, razen če se takrat odločite za nadgradnjo na plačljivo verzijo. Težave pravzaprav ni: uporabljate brezplačno domeno .tk, če je to potrebno zaradi prodaje, pa jo spremenite v plačljivo.

Brezplačna domena se lahko registrira za kratek čas, zgolj za obdobje do enega leta. Petnajst dni pred iztekom je treba domeno podaljšati, sicer pa so kratka obdobja registracije priročna za razvoj raznih projektov, ki so kratkoročni.

Kljub temu, da domeno uporabljate bolj kot ne za razvoj projektov, bo na spletni strani z njo potrebnega nekaj obiska. Da bi bila ta za vas brezplačna, se vam mora v treh mesecih nabrati vsaj 25 unikatnih obiskovalcev, kar pa je seveda tako nizka številka, da je ni težko doseči.

In še nasvet za konec. Če se lotevate resnega posla, domena .tk za vas ne bo primerna. V tem primeru raje nekaj malega odštejte za registracijo ustreznejše domene.