Ste že registrirali svojo .blog domeno?

Domena .blog

Spletni dnevniki so bili nekoč delo pristnih blogerjev, ki so na ta način delili svoja znanja, izkušnje in interese, nato pa so blogi hitro postali tudi učinkovito marketinško orodje. Ne glede na to, ali so objave dejansko spletni dnevniki ali trženju in tržnemu komuniciranju namenjeni zapisi, pa je nekaj gotovo: pomanjkanje prostih domen je lahko precej neprijetno! Od konca leta 2016 ni več tako. Poleg drugih »generičnih« domenskih končnic smo dobili še končnico .blog, ki daje na milijone novih, svežih, še nezasedenih možnosti.

Domene in domenske končnice

Bi radi registrirali domeno? Veliko sreče! Ne le, da morate za svojo spletno stran najti domiselno ime, ki bo šlo hitro v uho in odlično ostalo v spominu, temveč boste ob tem ugotovili, da je težko najti domeno, ki še ni uporabljena. Največ težav je z vsakdanjimi besedami in frazami, ki so najbolj splošne, a tudi če si sami izmislite nekaj novega, kar morda sploh nima nobenega pomena, se bo pri preverjanju morda izkazalo, da ni tako. Če je prosta že domena s slovensko končnico .si, bo zasedena s končnico .com ali pa bo enako ime registrirano še kje drugje na svetu, ravno tako z »lokalno« končnico.

Najti dobro ime torej ni lahko, zato je odlično, da nam je na voljo nova domenska končnica, ki jo lahko odlično izkoristimo tudi Slovenci. Zakaj? Ker je končnica .blog nekaj, kar je pri nas povsem enostavno razumljivo in kar si bodo ljudje brez težav zapomnili. To pri mnogih drugih končnicah, na primer .cc, ni veljalo – zdele so se preveč eksotične in neusklajene z našim jezikom.

.blog ponuja širok nabor možnosti

Omenili smo že, da blog danes ne pomeni več nujno le spletnega dnevnika, temveč se ta izraz v praksi uporablja tudi za marsikaj drugega. Služi predvsem za namene marketinga in optimizacije spletnih strani. Če registrirate domeno s končnico .blog, torej uporabniki spleta ne bodo nujno pričakovali, da boste na njej pisali spletni dnevnik, temveč gre lahko tudi za povsem drugačne vsebine. In prav v tem je prednost nove končnice.

Za razliko od .tv, ki na primer tudi ni zelo zasedena, ni omejena zgolj na ponudnike določene storitve. Gre torej za končnico, ki je širša od marsikatere, ki je bila doslej ponujena kot možnost za več izbire. Saj veste – nihče se ni odločil za končnico .mobi, če se ne ukvarja z mobilno tehnologijo.

Poskrbite za novo končnico poleg stare!

Če že imate registrirano svojo domeno s katero najbolj pogostih končnic oziroma slovensko .si, potem velja, da je dobro registrirati še enako domeno z novo končnico. Zakaj? Ker ni nikoli odveč imeti domene, uporabne za prodajo ali optimizacijo, prav tako pa ni pametno, da jo prepustimo konkurenci.

Glede na to, da naj bi se domenska končnica .blog tako pri nas kot v svetu prav zaradi svoje vsestranskosti v pomenu hitro prijela, lahko pričakujemo, da bodo najboljša imena hitro pošla, s tem pa bo za vas izgubljena tudi priložnost, da si danes ali v prihodnosti zagotovite boljši položaj. Domeno torej registrirajte, tudi če je še ne potrebujete, saj je kasneje morda ne boste mogli.