Zakaj ne smete pozabiti na podaljšanje domene?

Podaljšanje domene

Pozabljivost se lahko pripeti vsakomur. Ne le starejšim, ki imajo že polno glavo najrazličnejših informacij, temveč tudi mladim, saj današnje hitro odvijanje življenja od nas zahteva, da smo pozorni na veliko število stvari in opravkov. Če imamo svojo spletno stran na lastni domeni, je eden izmed takšnih opravkov tudi podaljšanje domene. V večini primerov so domene registrirane le za eno leto, zato moramo biti vsako leto pozorni, da ne spregledamo elektronskega obvestila o zahtevanem podaljšanju.

Omenili smo pozabljivost… Če na nekatere stvari pozabimo, ni nič hudega, pri nekaterih drugih pa nas pozabljivost lahko veliko stane. Kar se tiče domen, je lahko eno ali drugo, precej bolj verjetno pa je, da bo drugo. Če je ime domene odlično in spletna stran vsakodnevno privablja veliko število obiskovalcev, po možnosti pa je naše življenje tudi odvisno od posla, povezanega s prav to spletno stranjo, nas pozabljivost lahko stane res zelo veliko.

Podaljšanje domene opravite takoj!

O podaljšanju domene boste na elektronski naslov, ki ste ga vnesli ob registraciji domene, obveščeni en mesec pred potekom. Toplo vam priporočamo, da podaljšanje domene opravite takoj, ko zagledate elektronsko sporočilo, saj boste drugače na obveznost morda pozabili. Res je, da boste o poteku verjetno obveščeni tudi le nekaj dni pred samim potekom, toda morda boste ravno takrat imeli delo ali pa elektronskega sporočila morda celo ne boste opazili. Nekateri ponudniki niti ne pošiljajo po več obvestil, iz lastnih izkušenj pa lahko potrdimo, da je obvestilo za podaljšanje domene pri NEOSERV (https://www.neoserv.si/domene/podaljsanje-domen) težko zgrešiti, saj pred potekom naročnika obvesti trikrat.

Če imate registriranih več domen, pa je sploh pomembno, da obveznosti opravite takoj. Nemalo je primerov, ko podaljšanje domene ni opravljeno v roku, nato pa sledijo nepotrebne komplikacije ali celo izguba domene. Da, tudi vam se lahko pripeti kaj takšnega, čeprav morda mislite, da temu ni tako.

Zakaj je domeno dobro zadržati zase?

Če imate na domeni postavljeno veliko spletno stran, potem sploh ni potrebno razlagati, zakaj nikakor ne smete pozabiti na podaljšanje domene. Vedeti morate, da so domene, na katerih je že bila postavljena stran, in hkrati domene, ki že imajo neko starost, vredne precej več od domen, ki še niso bile nikoli registrirane. Zato ste lahko prepričani, da ko bo pretečena domena enkrat prišla iz karantene in bo tako na voljo vsem, bo registrirana s strani nekoga drugega še isti dan po poteku. Veliko je namreč ‘lovcev na domene’, ki znajo takšne domene dobro uporabiti. Morda za namene spletne optimizacije.

Še enkrat poudarjamo … podaljšanje domene opravite še isti dan, ko vam v elektronski predal prileti sporočilo, da vam bo domena čez en mesec potekla. Še bolje pa bo, da domeno registrirate ali podaljšate za daljše obdobje!