Razmišljate o zamenjavi registrarja?

Zamenjava registrarja

Zdi se, da čas teče zelo hitro, z njim pa se hitro spreminja tudi svet. Če pred približno 15 leti na spletu še ni bilo predstavljenih prav veliko posameznikov in podjetij, da o kakšnih spletnih trgovinah sploh ne govorimo, pa je danes zgodba povsem drugačna. Praktično ni več podjetja, ki ne bi zapolnilo tudi elektronske niše, saj internet predstavlja enega izmed močnejših prodajnih kanalov. Za preboj na tuje trge pa si sploh ne znamo več predstavljati, kako bi bilo brez promocije in povezovanja s tujimi partnerji preko spleta.

S spletom pa so povezani tudi stroški. Izdelava spletne strani, stalno vzdrževanje in posodabljanje, oglaševanje, optimizacija, spletno gostovanje, konec koncev pa tudi registracija domene, saj brez lastne domene ne moremo imeti zaupanja vredne spletne strani. Čeprav pri vseh naštetih storitvah, ki za seboj potegnejo določene stroške, izgleda, da je registracija domene zanemarljiva, pa se vseeno tudi tu da nekaj privarčevati. Še posebej v primeru, ko imamo registriranih več domen.

Domeno moramo vsako leto podaljšati, saj drugače preide v karanteno, nato pa na trgu domen zopet postane prosta za registracijo. Sicer lahko domeno podaljšamo tudi za daljše obdobje, npr. za obdobje petih let, ampak večina se odloči za registracijo oziroma podaljšanje za le eno leto.

Pri registraciji domene je zelo pomembno, da dobro pregledamo cene – ne le za registracijo, temveč tudi za podaljšanje. Prav strošek podaljšanja je namreč tisti, ki na dolgi rok naredi razliko. Ponudniki cene za registracijo in podaljšanje določajo sami (pri tem imajo povsem proste roke), razlike med posameznimi ponudniki pa so lahko precej visoke. Tako nekateri nudijo podaljšanje domene .si po ceni okoli 20 €, medtem ko se cene najcenejših gibljejo tudi pod 15 €. Zdaj pa si zamislite, da imate registriranih 10 domen. V obdobju petih let se nabere 250 €, s tem denarjem pa si lahko privoščite že krajši skok na dopust.

Če torej za podaljševanje domen plačujete preveč, razmislite o zamenjavi registrarja. Vse domene boste morali prenesti k novemu registrarju, kar pa ne predstavlja prav nobene težave. Vse, kar morate storiti, je, da se obrnete na novega registrarja, nato pa bo za prenos domen poskrbel on. Glede na to, da bo dobil dobro novo stranko, pa naj prenos domen opravi brezplačno, v nasprotnem primeru pa raje poiščite drugega.

Preizkušeno lahko trdimo, da bo ponudnik Neo-serv.net prenos opravil povsem brezplačno, cena za podaljšanje domene pa je sicer nekoliko višja od cene registracije (ki je najnižja v Sloveniji), vendar še vseeno ena izmed najcenejših pri nas. Vsekakor priporočamo, saj za ugodno ceno pridobimo tudi dostop do nadzorne plošče cPanel, kar zelo olajša nadaljnje delo, povezano z upravljanjem domen in gostovanja.