Preveri domeno – kje in kako?

Preveri domeno

Ste naleteli na spletno stran, na kateri ni navedenih podatkov, komu stran pripada? Bi zaradi tega ali onega razloga radi kontaktirali lastnika domene, vendar na strani ne najdete elektronskega naslova in kontaktnega obrazca? Vas morda zanima, kdaj bo domena potekla?

Domeno lahko enostavno preverite s pomočjo funkcijo WHOIS, ki jo najdete na številnih spletnih straneh. Ena izmed takšnih je tudi stran preveri.si, kjer lahko z le enim klikom preverite podrobnosti posamezne domene. Prav tako boste tam našli tudi blog z različnimi koristnimi nasveti in zanimivostmi.

Katere podatke o domeni razkrije WHOIS?

Ko v okence vtipkate ime domene ter domensko končnico in nato kliknete na gumb PREVERI, boste dobili izpisane naslednje podatke:

  • Ali je domena že registrirana ali ne;
  • Kdaj je bila domena registrirana;
  • Kdaj domena poteče;
  • Pri katerem registrarju je bila domena registrirana;
  • Na katerih strežnikih domena gostuje (DNS zapisi);
  • Status domene;
  • Podatki o lastniku domene (ime in priimek, naslov, telefon, email).

Pri nekaterih domenah (npr. pri .si) nekateri podatki o lastniku domene niso vidni, prav tako velja to v primeru tujih domen, če se naročnik odloči tudi za nakup ‘whois guard’ oziroma ‘whois privacy’, ki zakrije določene javne podatke o domeni.

Je domena prosta za registracijo?

Izbrati izvirno ime domene z ustrezno domensko končnico zna biti še kako težavno, saj je veliko zanimivih domen že zdavnaj registriranih. Na nekaterih domenah so postavljene spletne strani, druge pa so na voljo za nakup, vendar po mnogo višji ceni, kot znaša cena običajne registracije proste domene. Z vmesnikom WHOIS lahko hitro izveste, ali je domena še prosta. Če boste ugotovili, da je še vedno na voljo, in če boste hkrati prepričani, da je to zagotovo najboljša izbira, potem se prav nič ne obotavljajte in domeno čim hitreje registrirajte.