Kaj je dodana in kaj parkirana domena?

Dodana in parkirana domena

V strokovnem jeziku spletnih storitev, ki vključujejo registracijo domen in najem spletnega gostovanja, se pojavljajo izrazi, ki marsikomu povzročajo težave pri razumevanju. Enega izmed takšnih primerov predstavljata tudi izraza dodana domena in parkirana domena.

Če se tudi sami sprašujete, za kaj točno pri omenjenih terminih gre, preberite današnji prispevek. V njem bomo dodano in parkirano domeno definirali, na koncu pa podali še njune glavne razlike.

Dodana domena – domena s samostojno vsebino

Ko zakupite spletno gostovanje, imate možnost postavitve vsaj ene spletne strani, običajno pa jih lahko postavite več – odvisno od paketa gostovanja. Glavna domena, vezana na paket, se imenuje nosilna domena. Določiti jo morate, ko zakupite spletno gostovanje. Če paket omogoča gostovanje večjega števila domen, preostale lahko dodate kot dodane.

Ali na vašem paketu gostovanja lahko gostujete štiri domene? Potem to pomeni, da lahko gostujete eno nosilno in tri dodane domene. Dodano domeno na paket gostovanja dodate v nadzorni plošči, do katere dobite dostop, ko zakupite spletno gostovanje. V kolikor vam je vaš ponudnik omogočil uporabo nadzorne plošče cPanel, dodano domeno dodate s klikom na ikono ‘Dodane domene’ oz. ‘Addon Domains’, če uporabljate cPanel v angleškem jeziku.

Dodana domena je torej domena, na kateri lahko postavite povsem samostojno spletno stran. Večkrat se uporablja zgolj izraz domena, saj z nosilno praktično nima nobene skupne točke. Seveda razen te, da je del istega paketa spletnega gostovanja.

Parkirana domena – domena, ki prikazuje vsebino nosilne domene

Parkirana domena je domena brez lastne vsebine. Usmerjena je na nosilno domeno in kot taka prikazuje spletno stran, ki je postavljena na nosilni domeni. Pri tem velja opozoriti, da URL naslov v brskalniku ostane od parkirane domene. Navajamo primer:

Denimo, da smo registrirali domeni mojadomena.si in mojadomena.com. Mojadomena.si je nosilna domena paketa gostovanja, medtem ko smo domeno mojadomena.com dodali kot parkirano. Na domeno mojadomena.si postavimo spletno stran. Če sedaj obiščemo domeno mojadomena.com, nam bo prikazana spletna stran, ki je postavljena na domeni mojadomena.si, medtem ko bo spletni naslov v URL vrstici brskalnika prikazan kot mojadomena.com.

V kolikor želimo, da se namesto naslova mojadomena.com prikaže naslov mojadomena.si, lahko preprosto ustvarimo preusmeritev – npr. v nadzorni plošči cPanel.

Glavne razlike med dodano in parkirano domeno

Glavna razlika med dodano in parkirano domeno torej je, da je dodana domena povsem samostojna, medtem ko gre pri parkirani domeni za domeno brez lastne vsebine.

Druga razlika je, da večina paketov gostovanja omogoča neomejeno število parkiranih domen, medtem ko je število dodanih domen pogosto omejeno.

Tretja razlika je v namembnosti. Dodane domene uporabljamo za postavitev od nosilne domene povsem ločenih spletnih strani, s parkiranimi domenami pa običajno na nosilno domeno (lahko tudi na dodano) poskušamo privabiti večje število obiskovalcev.