Kreiranje poštnega predala v cPanel

Kreiranje poštnega predala v cPanel

Ste najeli spletno gostovanje in svoji domeni nastavili ustrezne DNS zapise? Potem je čas, da pričnete s postavljanjem spletne strani. Če ste dobili dostop do nadzorne plošče cPanel, si jo lahko postavite zelo hitro, in sicer s pomočjo zbirke skript Softaculous. A danes ne bo govora o izdelavi spletne strani. Ker ima marsikdo težave z ustvarjanjem elektronskih predalov, vezanih na registrirano domeno, smo se odločili, da vam nazorno prikažemo, kako v nadzorni plošči cPanel ustvariti poštni predal in kako do njega tudi dostopati.

1. korak: Vstop v nadzorno ploščo cPanel

Ne veste, kako dostopati do nadzorne plošče? Najverjetneje vam je povezavo poslal ponudnik gostovanja, ko ste spletno gostovanje zakupili. Če e-sporočila ne najdete, poiščite informacijo v svojem naročniškem centru – na spletni strani ponudnika gostovanja. Prav tako lahko poskusite v brskalnik vpisati URL naslov: www.vašadomena.si/cpanel

V kolikor še vedno ne boste pristali na vstopni strani nadzorne plošče, se obrnite na ponudnika gostovanja. Za vstop boste morali poznati svoje uporabniško ime in geslo.

2. korak: Klik na ikono ‘Email Accounts’

Po vstopu v nadzorno ploščo cPanel boste na desni strani zagledali ikone, razdeljene v posamezne kategorije. V kategoriji ‘Mail’ kliknite na ikono ‘Email Accounts’. Odprla se vam bo nova stran.

3. korak: Nov e-poštni predal

Po kliku na ikono boste preusmerjeni na stran, kjer lahko opravite kreiranje novega e-poštnega predala. Postopek je povsem preprost:

  1. Na desni strani prvega okenca izberite domeno, na katero želite vezati e-poštni predal. Ta zapis bo prikazan na desni strani e-poštnega naslova (za afno).
  2. V prvo okence vpišite naslov – torej tisto, kar bo pred afno.
  3. V drugo in tretje okence vpišite geslo, s katerim boste lahko kasneje dostopali do e-poštnega predala. Naj bo dovolj močno – uporabite male in velike črke, številke, lahko pa tudi znake.
  4. Določite velikost e-poštnega predala.
  5. Kliknite na gumb ‘Create Account’.

4. korak: Dostopanje do elektronske pošte

Ko boste kreirali nov poštni predal, se vam bo ta pojavil na isti strani – pod okenci za ustvarjanje novih predalov. Na desni strani e-predala se nahaja gumb ‘More’.

Kliknite nanj, nato pa izberite ‘Access Webmail’. Preusmerjeni boste na novo stran, kjer boste po vsej verjetnosti lahko izbirali med dvema ali tremi aplikacijami za pregled e-pošte.

Priporočamo uporabo aplikacije Roundcube. Kliknite na povezavo pod logotipom – ‘Read Mail Using Roundcube’. Lahko pa izberete tudi [ Enable AutoLoad ], če želite, da se vam bo e-poštni predal v spletnem brskalniku vedno odprl s prej omenjeno aplikacijo.