Kaj je domena?

Kaj je domena

Ko se odločite, da boste imeli svojo spletno stran, morate najprej pomisliti, kakšno ime bo ta spletna stran nosila. Preden naredite karkoli drugega, izberite ime, ki se bo ujemalo z vašimi poslovnimi ali osebnimi lastnostmi.

Izbiro imena domene lahko z lahkoto primerjamo z izbiranjem imena za otroka. Kar pomeni, da je potrebno dobro in temeljito premisliti, preden sprejmemo končno odločitev.

Domena je del internetnega naslova, kot npr. e-mail naslov in podobno. Domena je edinstveno ime, ki se pokaže v vaši URL vrstici in je naslov določene internetne strani.

Na primer, v naslovu www.neoserv.si je ‘neoserv.si’ ime domene. Kadar iščemo ime domene v e-mail naslovu, je ime domene tisto, kar pride za znakom ‘@’. Torej, v primeru e-mail naslova info@neoserv.si lahko sklepamo, da je ime domene ‘neoserv.si’.

Domena

Da bi res popolnoma razumeli, kaj domena v internetnem okolju pomeni, je naslednja primerjava idealna. Če želite obiskati živalski vrt, morate najprej vedeti točen naslov, ki je v tem primeru Večna pot 70, 1000 Ljubljana. Ko pridete v Ljubljano, taksistu poveste le, da si želite v živalski vrt, saj je vozniku taksija lokacija že znana. Prav tako je z naslovom spletne strani. Ni si treba zapomniti numeričnega naslova strani (IP naslov), da bi našli določeno spletno stran, saj ga nadomešča ime domene.

Izberite si domeno, ki bo preprosta, smiselna in iskana. In še kratek namig – dobro domeno si ljudje z lahkoto zapomnijo in jo hitro najdejo.