Največji registrar premium domen

Registrar premium domen

Če spremljate novice, povezane z domenami in spletnim gostovanjem, ste najverjetneje seznanjeni s tem, da je največji registrar na svetu GoDaddy, pri katerem je registriranih preko 60 milijonov domen. Mnogo manj verjetno pa je, da veste tudi to, kateri registrar vodi v številu registriranih premium domen oz. tistih, katerih končnice so novejše.

Ne, to ni GoDaddy, temveč kitajski registrar Chengdu West Dimension Digital Technology Co., Ltd. Tako pravijo statistični podatki na spletni strani ntldstats.com.

Chengdu West VS GoDaddy VS Namecheap

Kitajski registrar Chengdu West naj bi imel v času priprave prispevka 1.712.465 registriranih premium domen, medtem ko naj bi jih GoDaddy imel »le« 985.006. Če si ogledamo še odstotke, to pomeni, da je bilo prek Chendu West registriranih 16,20 %, prek GoDaddy pa 9,32 %. Morda vas zanima tudi podatek za Namecheap, Inc., ki med spletnimi navdušenci velja za zelo priljubljenega registrarja. Prek omenjenega registrarja je bilo registriranih 416.401 premium domen, kar predstavlja 3,94 % vseh registriranih premium domen.

Poglejmo si še, kaj pravijo številke za najbolj priljubljeno premium domeno z domensko končnico .xyz. Tudi tu je daleč v ospredju Chengdu West s kar 520.492 (30,61 %) registriranimi domenami, GoDaddy pa s 35.784 (2,10 %) zaseda šele 7. mesto na lestvici. Namecheap pa je na 3. mestu – pri njem je registriranih 318.482 domen (18,73 %).

Za zadnjo primerjavo si oglejmo še podatke za popularno premium domeno .guru. V tem primeru močno vodi GoDaddy z 38.040 registriranimi domenami (56,69 %), kitajski registrar Chengdu West pa se je uvrstil na 72. mesto z zgolj 7 registriranimi domenami. In kje je Namecheap? Po podatki ntldstats.com naj ga sploh ne bi bilo na top100 lestvici. Je to možno? Vsekakor ne. Več kot očitno je, da podatka o številu registriranih .guru domen pri Namecheap ni na voljo.

Zanesljivost statističnih podatkov

Iz napisanega lahko sklepamo, da zanesljivost statističnih podatkov še zdaleč ni 100-odstotna, zagotovo pa nam daje dober vpogled v stanje registriranih premium domen. Te lahko pregledujemo po posameznih domenskih končnicah, zelo zanimiv pa je tudi pregled po registrarjih. Če vas statistika zanima, vam vsekakor priporočamo, da spletno stran obiščete in si jo pobliže ogledate.