Imajo tematske domene negativen vpliv na SEO?

Tematske domene - vpliv na SEO

Spletnih debat o tem, ali imajo novejše tematske domene negativen vpliv na uvrščanje spletnih strani v iskalniku Google, je bilo že nešteto. Nekateri pravijo, da je učinek negativen, spet drugi so mnenja, da je z vidika spletne optimizacije povsem irelevantno, ali registriramo eno izmed novejših tematskih domen ali katero izmed klasičnih.

Za začetek razjasnimo, katere domenske končnice imamo v mislih z izrazom »tematske domene« in katere s »klasičnimi«. Med novejše tematske uvrščamo domenske končnice .ninja, .guru, .xyz, .cars, .life, .photo, .fit, .recipes in številne druge. Z oznako »klasične« pa imamo v mislih končnice, kot so .com, .net, .org, .biz, ter razne nacionalne, na primer .si, .de, .at in tako dalje.

Za spletno stran v angleškem jeziku, prek katere bi denimo prodajali avtomobilske dele, se vprašanje torej glasi: »Ali bomo z registracijo domene .car imeli slabšo izhodiščno točko, kot če bi registrirali domeno .com?«

Študija primera: Lucra Cars

Daniel Negari, izvršni direktor podjetja, ki upravlja z domeno .xyz, je želel to raziskati. V kontakt je stopil s podjetjem Lucra Cars, proizvajalcem avtomobilov iz Kalifornije, in se dogovoril za testiranje. Proizvajalec avtomobilov je imel spletno stran postavljeno na domeni lucra.com, nato pa je domeno nadomestil z novo – lucra.cars. Vse podstrani so bile z domene lucra.com preusmerjene na ujemajoče se podstrani na lucra.cars, struktura strani, vsebine in vse ostalo pa je ostalo popolnoma enako.

In kakšen je bil rezultat? Na začetku je bil viden upad pozicij, kmalu zatem pa se je vidnost v iskalniku zopet izboljšala. Ni dolgo trajalo, da je bila stran za domensko ime zopet prva v Googlu. Po mnenju Negarija je to dokaz, da tematske domene na SEO ne vplivajo negativno. Vmesen padec pozicij je značilen za prehod spletne strani na novo domeno, v tem primeru končnica torej ni igrala vloge.

Marsikdo je študiji očital dvoje. Kot prvo naj ne bi šlo za dokaz, saj je bil test opravljen le na enem primeru. Za statistično značilen rezultat bi bilo potrebno test opraviti na večjem številu domen. Kot drugo pa je Negari analiziral zgolj ključno besedo, ki je bila identična blagovni znamki oz. imenu domene. Šlo je torej za ključno besedo »Lucra cars«.

Negari se je na očitke odzval tako, da je rekel, da bi težko analiziral konkurenčne ključne besede, saj so ostala vodilna podjetja ves ta čas aktivno delala na optimizaciji. Poleg tega je dodal, da tudi mnoge druge tematske domene odlično rangirajo za kompetitivne ključne besede. Kot primer je navedel ključno besedo »alphabet«. Na prvem mestu se namreč nahaja domena abc.xyz, na drugem pa ji sledi Wikipedija.

In kaj si o tematskih domenah mislimo mi?

Tudi po našem mnenju tematske domene nimajo negativnega vpliva na SEO. Dejstvo je, da je klasičnih domen registriranih mnogo več kot tematskih, zato ni nič nenavadnega, da med uporabo iskalnika Google večinoma opažamo zgolj .com in .net domene. Ravno zaradi tega se splošno prepričanje nagiba k temu, da klasične domene rangirajo bolje. Poleg tega so slednje tudi mnogo starejše, kar prav tako doprinese k večji vidnosti v iskalniku.

Nenazadnje pa je pred dobrim letom tudi Google na svojem blogu objavil prispevek, v katerem je zapisal, da tematske domene tretira ravno tako kot ostale.