Potek zamenjave nosilca domene

Zamenjava nosilca domene

Ker s pojmom ‘prenos domene’ lahko označimo dva različna postopka, včasih pride do napačnega razumevanja. Največkrat z njim označujemo prenos domene k drugemu registrarju, redkeje pa prenos na drugega lastnika oziroma nosilca. O zamenjavi registrarja smo že pisali, zato danes nekaj več besed namenjamo še zamenjavi nosilca domene.

Nosilec domene je fizična ali pravna oseba, na katero je v tem trenutku registrirana neka domena. Zelo pomembno je, da nosilec registrarju sporoči delujoč elektronski naslov, saj nanj prejme vsa obvestila, povezana z domeno. Najpomembnejše je zagotovo obvestilo o poteku, prav tako pa je delujoč e-naslov pomemben pri postopku zamenjave nosilca domene.

Kako poteka prenos domene na drugega nosilca?

Povsem logično je, da se morata na samem začetku za prenos dogovoriti trenutni in bodoči nosilec domene. Najbolje je, da se o tem dogovorita pisno, saj dokaz o dogovoru ne more nikdar škoditi. Nato morata oba kontaktirati registrarja, da slednji od obeh strank pridobi izjavo o želji prepisa domene na novega nosilca. Vse ostalo opravi registrar, kar prejmeta prejšnji in novi nosilec domene, pa je le še elektronsko obvestilo o uspešnem prenosu.

Kot vidite, je postopek povsem enostaven in časovno nezahteven. Prenos domene je možno opraviti v enem dnevu, pogosto pa je postopek tudi brezplačen – odvisno od cenovne politike registrarja.

Pomembno je še dodati, da se s prenosom domene na novega nosilca datum izteka domene ne spremeni, zato se pred prepisom nikar ne pozabite pozanimati, kdaj boste morali poravnati račun za podaljšanje domene.

Opisali smo postopek prenosa vrhnje domene .si, obstaja pa možnost, da je postopek za druge vrhnje domene malenkost drugačen. Najbolje bo, da se o vseh podrobnostih posvetujete s svojim registrarjem.