Poznate razlike med domeno in gostovanjem?

Domena in gostovanje

Prav nič ne preseneča, da ljudem, ki se prvič srečujejo z izrazoma domena in spletno gostovanje, ni povsem jasno, kaj omenjena izraza sploh pomenita. Marsikdo misli, da gre za isto stvar, vendar pojma pravzaprav nimata kaj dosti skupnega. Razen pač tega, da običajno spletne strani ne moremo imeti tako brez domene kot tudi brez gostovanja.

Zakaj smo napisali običajno? Zato, ker lahko spletno stran postavimo tudi na poddomeni na brezplačnem strežniku, tako da nam ni potrebno kupovati ne domene in ne gostovanja. Toda te rešitve se poslužujemo le redko, ker še zdaleč ni profesionalna in ima cel kup slabosti.

Domena – naslov na spletu

O domeni smo na blogu napisali že zelo veliko, pa vseeno na kratko ponovimo, kaj je domena. Gre za unikaten spletni naslov, prek katerega obiskovalec doseže določeno spletno stran. Naša domena se imenuje registracija-domen.net. Opazite lahko, da je sestavljena iz dveh delov – imena in domenske končnice. Če pogledate še bolj natančno, boste videli, da pred imenom stoji tudi www, kar imenujemo poddomena. Naša spletna stran je torej postavljena na poddomeni domene registracija-domen.net.

Kdor želi imeti svojo domeno, jo mora registrirati. To stori prienem izmed številnih registrarjev domen. Pri registraciji mora izbrati ime domene ter domensko končnico oz. vrhnjo domeno. Domene ne more registrirati, če je ta že registrirana s strani nekoga drugega.

Poznamo generične (gTLD) in nacionalne (ccTLD) domene. Registracija nekaterih domen nima omejitev, kar pomeni, da lahko kdorkoli registrira poljubno število vrhovnih domen, medtem ko za druge veljajo posebne omejitve.

Gostovanje – prostor na spletu

Če je domena naslov, prek katerega obiščemo spletno stran, pa gostovanje predstavlja prostor, na katerem je spletna stran shranjena. Spletno gostovanje pomeni zakup prostora na strežniku, ki je povezan z internetom, podjetju, ki prostor oddaja, pa pravimo ponudnik spletnega gostovanja. Takšno podjetje ima v tako imenovanem ‘data centru’ postavljene svoje strežnike, na katerem lahko gostuje zelo veliko število spletnih strani, sami strežniki pa so 24 ur na dan povezani z internetom.

Poznamo različne oblike spletnega gostovanja:

  • Deljeno gostovanje – na strežniku gostuje veliko število spletnih strani različnih uporabnikov.
  • VPS gostovanje – zakup dela strežnika z možnostjo konfiguriranja po lastnih željah.
  • Namensko gostovanje – zakup celotnega strežnika z možnostjo konfiguriranja po lastnih željah.
  • Reseller gostovanje – storitev naročnikom omogoča ustvarjanje paketov z namenom nadaljnje prodaje in ustvarjanja zaslužka.
  • Gostovanje v oblakih – strežniški prostor je porazdeljen med več fizičnih strežnikov.

Cena domene in spletnega gostovanja

Za resen posel je potrebno registrirati domeno in zakupiti spletno gostovanje, saj brezplačne možnosti niso zanesljive, ne delujejo hitro, ne vzbujajo zaupanja in skratka ne izpadejo profesionalno. Cena domene pri NEOSERV znaša približno 10 – 15 € na leto, za osnovno spletno gostovanje pa je potrebno odšteti približno 40 € na leto. Strošek za možnost postavitve spletne strani na lastno domeno torej ni tako visok in znaša približno 50 € na leto.