Kako začetniku razložiti, kaj je domena?

Domena za začetnike

Se prvič srečujete s pojmom domena? Ste za besedo morda že slišali, vendar se vanjo niste nikoli poglabljali? V današnjem članku bomo izraz domena razložili tako, da ga boste zagotovo razumeli. Saj sploh ni zapleteno!

Najprej morate vedeti, da za spletno predstavitev potrebujete tri stvari:

  • domeno
  • spletno gostovanje
  • izdelano spletno stran

Domeno in spletno gostovanje lahko primerjamo s hišo. Da boste lažje razumeli, kaj je domena, najprej poglejmo, kaj je spletno gostovanje. Vsaka spletna stran mora biti nekje postavljena, torej vse datoteke, ki jo sestavljajo, morajo biti shranjene na nekem računalniku oziroma strežniku, ta pa mora biti ‘non-stop’ povezan z internetom. Tako kot je v tem trenutku z internetom povezan vaš računalnik, saj drugače ne bi mogli brati tega prispevka.

Torej, analogijo spletnega gostovanja predstavlja sama hiša oziroma prostori v njej. In kaj naj bi bila v primerjavi s hišo spletna stran? Vse, kar se v hiši nahaja – lahko si npr. zamislite, da vstopna stran spletne strani predstavlja vhodni prostor, podstrani spletišča pa so drugi prostori – kuhinja, dnevna soba, spalnice … Vsi prostori in vse, kar se v njih nahaja, so spravljeni v hiši. Enako je pri spletnem gostovanju. Vse, kar sestavlja spletno stran, je ‘spravljeno’ na strežniku.

In kaj je potem domena? Da boste lažje razumeli pomen izraza, si zamislite, kako bi nekdo, ki bi hišo želel obiskati, to lahko našel, če ne bi imela naslova. Če bi vedel le, da je hiša velika, z rdečo streho, belo fasado in balkonom z leseno ograjo? Ali pa, če bi vedel, kaj se nahaja v hiši. Ta primerjava sicer ni povsem primerljiva, saj bi v primeru spletne strani, če bi vedel, kaj je na njej, lahko le-to poiskal prek spletnih iskalnikov – z vpisom iskalne poizvedbe v Google. V realnem svetu pa mu to ne bi prav dosti pomagalo.

Da ne bomo zašli preveč s poti… Domena v analogiji s hišo predstavlja hišni naslov. In če nekdo pozna hišni naslov, bo našel tudi hišo. In kaj je domena na spletu? Gre za spletni naslov, ki ga vnesemo v vrstico čisto na vrhu brskalnika. Tej vrstici pravimo tudi URL vrstica, saj vanjo vnesemo URL naslov. Potrebno pa je dodati še, da domena ne vključuje začetnega zapisa naslova http://, medtem ko zapisu www pravimo poddomena. Kar temu sledi, pa je domena – a le do naslednje poševnice.

Bi zdaj že znali sami povedati, kaj je domena v primeru naše spletne strani? No, pa poglejmo skupaj. Pravilen odgovor se glasi: registracija-domen.net. Najbrž ste opazili, da je zapis domene sestavljen iz dveh delov – iz imena in domenske končnice. Da boste lažje izbrali ime domene za svojo spletno stran, vam svetujemo, da si preberete tudi nekaj nasvetov za izbiro imena domene. O izbiri domenske končnice pa bomo več napisali naslednjič.