Kako na domeno namestiti WordPress?

Kako namestiti WordPress

Želite doseči, da se na domeni, ki ste jo pred kratkim registrirali, pojavi vaša WordPress spletna stran? Za začetek moramo povedati, da omenjene spletne platforme dejansko ne namestite na domeno, temveč na paket gostovanja. Domena je namreč le spletni naslov, prek katerega uporabniki spleta dostopajo do vsebine, ki je nameščena na strežnik. Zakup prostora na strežniku pa se imenuje spletno gostovanje.

Če spletnega gostovanja torej še nimate, ga boste morali zakupiti. Priporočamo vam, da se odločite za cenovno ugodno deljeno gostovanje, pri tem pa bodite pozorni, da vam ponudnik lahko ponudi naslednje:

  • strežnik poganjajo SSD diskovne enote,
  • ponudnik vam omogoča uporabo nadzorne plošče cPanel,
  • na voljo vam je najnovejša PHP različica,
  • v nadzorni plošči je na voljo zbirka aplikacij Softaculous,
  • paket gostovanja omogoča kreiranje vsaj ene podatkovne baze.

WordPress – namestitev prek nadzorne plošče cPanel

Ob zakupu paketa gostovanja vam bo ponudnik na e-poštni naslov poslal dostopne podatke do nadzorne plošče cPanel, prek katere lahko namestite WordPress. Najprej se torej vpišite v svojo nadzorno ploščo.

Vpis v cPanel

Nato poiščite ikono skupino ikon »SOFTACULOUS APPS INSTALLER« in kliknite na ikono »WordPress«.

Softaculous Apps Installer

Prikazala se vam bo stran, na kateri boste videli kratek opis platforme, pod njim pa moder gumb »Install Now«. Kliknite nanj.

WordPress namestitev

Tako, zdaj pa se že nahajate na strani, kjer nastavite vse potrebno v povezavi z namestitvijo sistema WordPress. Kot vidite, morate izpolniti le nekaj polj. Pa pojdimo kar lepo po vrsti – Software Setup.

Software Setup

Choose Protocol: Glede na to, da na domeno najverjetneje še niste namestili SSL certifikata, izberite protokol http:// ali http://www. Katerega izmed omenjenih dveh izberete, je povsem odvisno od vaših osebnih preferenc. V kolikor pa bi bil na domeno nameščen SSL certifikat, potem izberite eno izmed možnosti s https protokolom.

Choose Domain: Je z vašim paketom gostovanja povezana le ena (nosilna) domena? V tem primeru tu nimate kaj komplicirati, saj bo domena že izbrana. Če pa imate na paketu več domen, pa izberite tisto, na katero želite namestiti WordPress.

In Directory: Verjetno želite WordPress namestiti neposredno na domeno (npr. na http://www.vasadomena.si/). V kolikor je temu tako, polje pustite prazno. Če pa bi WordPress slučajno želeli namestiti v direktorij (npr. na http://www.vasadomena.si/blog/), v polje vpišite ime direktorija (v prikazanem primeru bi torej napisali »blog«).

Zdaj so na vrsti osnovne nastavitve spletnega mesta – Site Settings.

Site Settings

Site Name: Določite ime spletišča, ki bo prikazano na vrhu vašega spletnega mesta, prav tako pa tudi v HTML kodi (<title>Ime spletišča</title>). Ime lahko kadarkoli zamenjate v WordPress administraciji.

Site Description: Večina grafičnih predlog pod naslovom prikaže tudi kratek opis spletnega mesta. Tudi tega lahko kasneje preprosto zamenjate v WordPress administraciji.

Enable Multisite (WPMU): Če želite WordPress uporabljati le za eno spletno mesto, potem okvirček pustite prazen. Obkljukali bi ga v primeru, ko bi želeli postaviti več strani (npr. za več jezikovnih različic), vse strani pa bi nato upravljali prek ene WordPress administracije.

Naslednji del je izjemno pomemben, saj v njem nastavite podatke za vpis v administracijo. Izpolnite torej polja pri Admin Account.

Admin Account

Admin Username: Nastavite svoje uporabniško ime. Zelo pomembno je, da privzeto ime »admin« spremenite v karkoli drugega, saj se večina avtomatiziranih zlonamernih skript v sistem WordPress poskuša vpisati s privzetim imenom.

Admin Password: Nastavite močno geslo. Uporabite črke, številke in posebne znake, da bo indikator trdnosti gesla pokazal oceno 100/100. Ne uporabite gesla, ki je prikazano na zgornji sliki!

Admin Email: Vpišite veljaven e-poštni naslov, na katerega boste prejemali različna obvestila (npr. o posodobitvah sistema). Prav tako boste na ta naslov prejeli povezavo za ponastavitev gesla (v primeru, če boste svoje geslo izgubili).

Glavni del nastavitev pri namestitvi sistema WordPress je za vami, ostane vam le še nekaj malenkosti, o katerih ne bomo izgubljali preveč besed. V naslednjem delu nastavite jezik, v katerem bo postavljena vaša spletna stran (v tem jeziku bo na voljo tudi administracija). Ostale nastavitve lahko pustite nespremenjene, pa tudi grafične predloge vam še ni potrebno izbrati, saj jo lahko zelo enostavno namestite kasneje – neposredno prek WordPress administracije.

Na hitro še enkrat preglejte nastavitve, nato pa na dnu kliknite na moder gumb »Install«. Namestitev bo trajala le nekaj sekund, nato pa se vam bosta prikazali dve povezavi:

  • povezava do spletne strani,
  • povezava do administracije.

Zdaj se lahko vpišete v WordPress administracijo in pričnete z urejanjem svoje nove spletne strani.

Vir: https://www.wpklub.si/wordpress-navodila-cpanel