5 usodnih napak pri registraciji domene

Napake pri registraciji domene

Registracija domene je povsem enostaven postopek. Poteka tako, da si izberemo domensko ime v kombinaciji z domensko končnico, poiščemo registrarja in na njegovi spletni strani registriramo domeno. Ko registrar zabeleži naše plačilo, prek vrhovnega registrarja opravi registracijo, mi pa za izbrano časovno obdobje postanemo lastnik oziroma nosilec domene.

Se sliši enostavno? Na prvi pogled prav zares izgleda tako, a že ko pričnemo razmišljati o izbiri domenskega imena, hitro naletimo na prve ovire. Če nismo previdni in ne upoštevamo določenih pravil, lahko izberemo slabo domeno, kar nam kasneje povzroča težave z uspešnostjo spletne strani.

Da se ne bo podobno pripetilo tudi vam, smo v nadaljevanju predstavili pet napak, ki se pogosto pojavljajo pri registraciji domene. Pazite, da katere izmed njih ne storite tudi vi!

Domensko ime si je težko zapomniti.

Ena izmed najpogostejših napak je zagotovo izbira domenskega imena, ki si ga je težko vtisniti v spomin. To se dogaja predvsem pri daljših imenih, sestavljenih iz dveh ali več besed, prav tako pa do tega prihaja pri izbiri neznanih besed, ki same po sebi nimajo pomena. Domeno si je težje zapomniti tudi v primeru, ko domensko ime ni povezano z vsebino spletne strani.

Domensko ime vključuje šumnike, številke ali vezaje.

Je vaša »sanjska« domena že zasedena, zdaj pa razmišljate, da bi vanjo preprosto vključili šumnik, saj je v takšni obliki še prosta? Ideja se morda zares zdi odlična, a žal tako enostavna rešitev ne bo obrodila sadov. Šumniki se v svetu domen niso najbolje obnesli, saj se uporabniki spleta nanje enostavno ne morejo navaditi. To pa še ni vse, pogosto se pojavljajo tudi težave na strežnikih, kjer takšne domene gostujejo. Večinoma so povezane s pošiljanjem in prejemanjem e-pošte. Svetujemo vam, da se poleg šumnikov izogibate tudi številkam in vezajem.

Domenska končnica ni skladna s ciljno publiko.

Ste mislili, da izbira domenske končnice nima bistvenega vpliva na uspešnost domene oziroma spletne strani? Takšno mišljenje je daleč od resnice. Če boste izbrali neustrezno končnico, torej takšno, ki ne bo skladna z vašo ciljno publiko, lahko na strani pričakujete manj obiska. Ob izboru napačne lahko pričakujete tudi manjše zaupanje do spletne strani.

Domenske končnice

Za spletno stran v slovenskem jeziku izberite .SI, za stran v nemščini .DE ali .EU (lahko tudi .AT, če je stran namenjena zgolj avstrijskim uporabnikom spleta), za stran v italijanščini .IT, v hrvaščini .HR in tako dalje. Pri vseh navedenih primerih ustrezno alternativo predstavlja tudi domena .COM, ki je sicer prva izbira za strani v angleškem jeziku.

Na spletni strani NEOSERV.si preverite tudi vse najbolj priljubljene tematske domene: .BLOG, .AGENCY, .NINJA, .SHOP, .REVIEWS, .LOVE, .STUDIO, .NEWS, .HOW, .YOGA, .SALON in več sto drugih.

Domena krši pravice registrirane blagovne znamke.

Zelo neprijetna napaka, ki se lahko pojavi ob registraciji domene, je ta, da registrirate domensko ime, ki je enako imenu zaščitene blagovne znamke. To se lahko zgodi tako na področju Slovenije kot sveta. Preden domeno registrirate, se prepričajte, da z njo ne boste v navzkrižju z zakonom. Na spletu poiščite javne baze registriranih blagovnih znamk.

Domena je registrirana pri »napačnem« registrarju.

Zopet smo naleteli na eno izmed napak, ki se v praksi pojavlja zelo pogosto. Marsikdo registrira domeno pri registrarju, za katerega se kmalu izkaže, da ni vreden denarja, nato pa nosilec domene že išče novega registrarja, h kateremu želi prenesti svojo domeno.

Na srečo tudi prenos domene ni zahteven postopek, toda vseeno vam priporočamo, da preden se lotite registracije domene, preučite kakovost registrarjev. Pomagajte si z blogi, forumi in socialnimi omrežji. Obiščite tudi spletne strani registrarjev in si ustvarite mnenje, ali gre za registrarja, ki sledi času, ali za takšnega, ki ga je čas že zdavnaj povozil.

Več o registraciji domene boste izvedeli tudi na naslednji povezavi: