Kako povezati domeno in gostovanje?

Kako povezati domeno in gostovanje

Ste registrirali domeno in zakupili gostovanje, zdaj pa ne veste, kako nadaljevati, da bo vaša spletna stran vidna na spletu? Postopek je zelo enostaven, seveda pa je povsem razumljivo, da začetnikom lahko povzroča težave. Za primer bomo vzeli enega izmed najbolj uglednih slovenskih registrarjev in ponudnikov gostovanja NEOSERV.si, kjer gostuje tudi naša spletna stran.

Domena in gostovanje pri istem ponudniku

Če boste tako domeno kot spletno gostovanje zakupili pri istem ponudniku, vam po vsej verjetnosti ne bo potrebno urejati nič. Domena bo na paket gostovanja že dodana kot nosilna domena, hkrati pa bo imela vpisane tudi ustrezne DNS zapise, ki bodo usmerjeni na strežnik, kjer vaša stran gostuje.

Domena pri enem, gostovanje pri drugem ponudniku

V primeru, da boste domeno registrirali pri registrarju NEOSERV, gostovanje pa imate že zakupljeno drugje, morate domeni vpisati prave DNS zapise. To naredite v naročniškem centru Moj NEOSERV. Tam izberite želeno domeno in ji vpišite primarni in sekundarni DNS strežnik. Katere strežnike morate vpisati, vam bo povedal ponudnik spletnega gostovanja.

DNS zapisi

Ko bodo strežniki vpisani, morate počakati od 2 do 24 ur, da se DNS strežniki osvežijo. Šele takrat bo na spletu vidna vaša spletna stran – seveda ob predpostavki, da ste na paket gostovanja že namestili vsebino.

Nova domena na obstoječem paketu gostovanja

Kaj pa, če imate pri enem ponudniku že zakupljeno domeno in gostovanje, zdaj pa bi na paket gostovanja radi dodali še eno domeno? Najprej jo morate seveda registrirati, nato pa jo v nadzorni plošči cPanel na paket gostovanja dodate kot dodano domeno (ang. Addon Domain).

Dodane domene

Preostane vam še to, da v naročniškem centru preverite, ali ima nova domena vpisane ustrezne DNS zapise. Če jih nima, jih dodajte (imeti mora enake zapise kot nosilna domena), v nasprotnem primeru pa je vse urejeno, kot mora biti. V kolikor spletna stran na novi domeni še ni vidna, najverjetneje še ni minilo od 2 do 24 ur od registracije, zato počakajte, da se DNS strežniki osvežijo.

V primeru težav se obrnite na registrarja, pri katerem ste registrirali domeno.